Terug naar de Neanderthaler?

De Neanderthaler is weer eens in het nieuws. Als jij een ochtendmens bent heb je dat waarschijnlijk te danken aan het feit dat je een Neanderthaler als verre voorouder hebt, aldus Engelse wetenschappers

Toen de Homo Sapiens zo een 40 – 70.000 jaar geleden van Afrika naar Eurazië trok, leefde daar al de Neanderthaler die zich al had aangepast aan het koudere klimaat, en om in een koud klimaat te overleven kun je maar beter vroeg opstaan: “Hoe noordelijker je gaat, hoe korter en korter de dagen worden in de winter. Bovendien is voedsel dan bijzonder schaars. Dus is het logisch dat de Neanderthalers en de mensen beginnen met het verzamelen van voedsel zodra er voldoende licht is”, aldus een medewerker. De Homo Sapiens kruiste zich daar met de Neanderthaler zodat de huidige Homo Sapiens tot zo’n 4% Neanderthaler-genen heeft.

Over de religiositeit van de Neanderthaler is al veel gespeculeerd, ze zijn er nog niet uit. Wat betreft de Homo Sapiens zijn er veel aanwijzingen dat hij vanaf het “begin van zijn bestaan”, zo’n 200.000 jaar geleden, religieus was: begrafenis-rituelen, kannibalisme, Venusbeeldjes. Van andere mensachtigen (Hominidae) zijn nooit sporen gevonden zie zouden kunnen wijzen op religie. We kunnen stellen dat religiositeit hét kenmerk is dat de Homo Sapiens, de Mens, onderscheidt van de (andere) dieren.

Plaats een reactie