Geen zondeval ? Nou en?

Hebben jullie de film “The Passion” gezien van Mel Gibson? Sommigen vinden het een goede film, anderen vinden het een slechte film. Het is in ieder geval wel slikken geblazen bij al die bloederige taferelen, “Methal Weapon” is leuker.

In die film zit een heel bijzondere passage, als Jezus aan het kruis genageld wordt. Toen ze aan het filmen waren deed Mel Gibson aan een acteur voor hoe hij de hamer moesten vasthouden, terwijl de camera per ongeluk bleef draaien. Later heeft Mel Gibson dit moment, met zijn hand, in de film laten monteren, en dat heeft een hele diepe betekenis. Want die hand van Mel Gibson, dat had ook mijn of jouw hand kunnen zijn, het refereert naar de woorden van Jesaja, en het is dan ook met die woorden dat zijn film begint: “Om onze zonden werd hij doorboord, … zijn striemen brachten ons genezing”. Ziedaar het evangelie.

De hand van Mel Gibson

Ik heb mij lange tijd afgevraagd wie nu precies de kruisdood van Jezus op zijn geweten had. Waren het de Joden, de Romeinen, was het Judas, Pilatus of Herodus ? En wat voor zin had nu zijn kruisdood ? Soms hoorde ik verhalen dat het te maken had met Adam en Eva. Welnu, als Jezus met zijn kruisdood dat probleem heeft opgelost is dat mooi maar wat had ik daar nu mee te maken? En als de ellende in de wereld veroorzaakt was door Adam en Eva, waarom zou God dan de generaties die daarna kwamen voor de fout van één ouderpaar straffen? Bovendien, als kind van katholieke ouders hadden wij thuis prachtige boeken over het ontstaan van de aarde en de evolutie van de mens dus ik twijfelde sterk of Adam en Eva überhaupt bestaan hadden. Jezus de verlosser? Verlosser waarvan? Allemaal vragen die mij door het hoofd speelden. Pas veel later ging ik de betekenis van de kruisdood van Jezus inzien, ik begon te begrijpen dat het ook voor mij was. Dat God op die manier liet zien dat hij van mij houdt zoals ik ben, met mijn sterke en zwakke kanten. Dat hij zoveel van de mensen houdt dat hij zijn ene zoon gegeven heeft, dat, door de dood van zijn ene zoon die voor mijn zonden doorboord werd, ik genezing vind.

Sommige mensen blijven alsmaar hameren op de zondeval van Adam en Eva, ik begrijp dat niet. Hoe meer je de nadruk legt op de zonde Adam en Eva, hoe minder je de nadruk legt op de zonden van jou en mij.

 

%d bloggers liken dit: